Żurek najsmaczniejszy jest z DOMOWEGO ZAKWASU, czasem jednak nie mamy gotowego, a nachodzi nas na ten specyficzny żurkowy smak. Wtedy rozwiązaniem jest oczywiście zakwas ze sklepu, ale jeszcze lepszym – żurek w proszku, który może sobie leżakować w przepastnych szufladach, czekając właśnie na taką okazję – i wcale nie trzeba iść do sklepu 😊
Tym bardziej, że dodajemy ziemniaki i marchewkę, ewentualnie coś mięsnego (chętnie resztki po weekendzie), odrobinę śmietany – et volia, żurek gotowy!
Produkty KNORR, takie jak właśnie żurek, zupa cebulowa, sos carbonara czy 4 sery z brokułami, są w mojej szufladzie zawsze na podorędziu – ułatwiają gotowanie na ostatnią chwilę. A odżywiając rodzinę dobrymi składnikami możemy sobie czasem pozwolić na małe grzeszki, jeśli na drugiej szali jest nas cenny czas 💪
Ingredients
Instructions
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle (5-6 minut).
- Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki w średnią kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 minut.
- Żurek w proszku rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy (zakwas w płynie po prostu wlewamy do zupy), gotujemy kolejne 5 minut na niewielkim ogniu, często mieszając.
- Dodajemy ew. chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku. I gotowe!