ŻUREK szlachetny z chrzanem (KNORR)

245 Views
zupa żurek z marchewką i ziemniakami na bazie żurku instant KNORR
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Żurek najsmaczniejszy jest z DOMOWEGO ZAKWASU, czasem jednak nie mamy gotowego, a nachodzi nas na ten specyficzny żurkowy smak. Wtedy rozwiązaniem jest oczywiście zakwas ze sklepu, ale jeszcze lepszym – żurek w proszku, który może sobie leżakować w przepastnych szufladach, czekając właśnie na taką okazję – i wcale nie trzeba iść do sklepu 😊

Tym bardziej, że dodajemy ziemniaki i marchewkę, ewentualnie coś mięsnego (chętnie resztki po weekendzie), odrobinę śmietany – et volia, żurek gotowy!

Produkty KNORR, takie jak właśnie żurek, zupa cebulowa, sos carbonara czy 4  sery z brokułami, są w mojej szufladzie zawsze na podorędziu – ułatwiają gotowanie na ostatnią chwilę. A odżywiając rodzinę dobrymi składnikami możemy sobie czasem pozwolić na małe grzeszki, jeśli na drugiej szali jest nas cenny czas 💪

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle (5-6 minut).
  • Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki w średnią kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 minut.
  • Żurek w proszku rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy (zakwas w płynie po prostu wlewamy do zupy), gotujemy kolejne 5 minut na niewielkim ogniu, często mieszając.
  • Dodajemy ew. chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku. I gotowe!