Słodycze bez cukru? To możliwe! A nawet bez maki pszennej 😍 Wiele wariantów takich słodyczy można przygotować, zapraszam do cukierniczej przygody ❗

CIASTKA Z TWAROGU I MĄKI KOKOSOWEJ

Ciastka z twarogu i mąki kokosowej to bardzo szybka do wykonania przekąska, która w zależności od ilości użytego cukru, zasmakuje każdemu 😊

SERNIK WIEDEŃSKI (wg keto diety)

Sernik wiedeński bez cukru (no.. prawie) to świetny pomysł na świąteczne ciasto, sprawdzi się też na każdym spotkaniu towarzyskim 💯

BROWNI Z FASOLI

Browni z fasoli świetnie udaje zwykłe ciasto czekoladowe i jeśli nikomu nie powiemy, z czego jest zrobione, będzie chwalone i zajadane ze smakiem 😉

KEKS bez cukru

Keks bez cukru, w dodatku z żytniej mąki? Tak, to możliwe! Co więcej – jest szybki w przygotowaniu, lekkie i po prostu pyszne 😊

Do dania głównego zwykle potrzebujemy coś na dodatek. Do sałatek, jeśli występują w głównej roli, również często wybieramy jakieś pieczywo. Dodatki są bardzo ważne 😎

DOMOWY MAKARON

Po co robić domowy makaron, jeśli w sklepach taki duży wybór? No cóż, raz warto spróbować! Są tacy, co twierdzą, że już więcej sklepowego nie użyli 😉 Sprawdź i Ty ❗

SAŁATKA JARZYNOWA

Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków.

DOMOWY MAJONEZ

Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗

KASZOTTO Z GRZYBAMI

Kaszotto to risotto w którym zamiast ryżu użyjemy kaszy. Każdy przepis na risotto można tak zmienić i uzyskać nowy, niespodziewanie bogaty smak ❗

Delikatny KREM CHRZANOWY do mięs i wędlin

Krem z chrzanu połączonego ze śmietaną lub jogurtem jest świetnym dodatkiem do jajek, galaret, wędlin, a także mięsa pieczonego, szczególnie wieprzowego.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z mięsnych i bezmięsnych, a do tego jest bardzo, bardzo zdrowa ❗

RYŻ NA SYPKO

Gotowanie ryżu na sypko to nic trudnego, potrzeba na to po prostu zarezerwować trochę czasu, żeby ryż zdążył „dojść”. I nie trzeba go pilnować ❗

SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI

Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.

CHLEBEK NAAN

Oryginalnie chlebek naan piecze się wyłącznie z białej mąki. Próbowałam mieszania mąki pszennej z innymi w różnych proporcjach, i za każdym razem są pyszne.

CHLEBEK NAAN bez drożdży

Chlebek naan to po prostu płaskie bułeczki lub placki, jak kto woli. Tym bardziej te pieczone na proszku do pieczenia. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu.

Żeby codziennie serwować inny obiad, nie trzeba codziennie stać przy garach 😊 Wystarczy tak skomponować dodatki, żeby za jednym razem było na dwa razy, a jednak inaczej!

SZYNKA PIECZONA paprykowa

Szynka pieczona to nieskomplikowane danie, które można wykorzystać na dwa razy, czyli mięso dzielimy na dwa dni, podając je w nieco odmiennej formie 😊

Boczniaki w sosie curry z marynowanymi cebulkami

Boczniaki w sosie curry to zaskakująco pyszne danie z niedocenianych przez wielu ludzi grzybów. Smak tego dania jest tak wyjątkowy, że każdy je pokocha ❗

SZYNKA długo pieczona

Szynka długo gotowana, a w zasadzie pieczona w zalewie z maślanki, to aromatyczne, mięciutkie mięso, które podamy do obiadu, ale też do kanapek czy sałatki 🥇

KARKÓWKA PAPRYKOWA na grill

Zamarynowana karkówka nabiera kruchości i szybciej się piecze. Dlatego warto przygotować marynatę i włożyć do niej karczek dzień wcześniej 😊

NÓŻKI Z KURCZAKA z sosem sojowym i orzechami na grill

Nóżki na grill to standard, ale marynata z miodu, sosu sojowego i orzechów włoskich jest wyjątkowa. Naprawdę warto spróbować, mięso nabiera niebiańskiego smaku ❗

BUŁKI Z PATELNI idealne do grilla

Bułki pieczone na patelni zachwycą wszystkich, którzy nie mają dostępu do piekarnika. Bez jajek, bez tłuszczu. Warto wypróbować, są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek 😊

COLESŁAW

Colesław to bardzo znana i bardzo lubiana surówka z białej kapusty z marchewką z dodatkiem majonezu. Króluje w restauracjach jako część tzw. „zestawu surówek” 😎

TZATZIKI i 7 innych prostych SOSÓW do DAŃ Z GRILLA

Tzatziki to grecki dip, który najczęściej podajemy do dań z grilla. Połączenie jogurtu z ogórkami dodaje świeżego smaku, szczególnie pieczonym ziemniakom 😊

GRILLOWANE STEKI wołowe

Przyrządzenie grillowanych steków nie jest trudne. Pierwszym stopniem do kulinarnego nieba jest jakość mięsa. Drugim – odpowiedni sposób grillowania 😊

ENDYWIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI i ziarnami

Endywia z suszonymi pomidorami, z dodatkiem podprażonych ziaren, okraszona olejem z pomidorów, to oryginalna i nieziemsko smaczna kompozycja 😊 Musisz wypróbować ❗

SZASZŁYKI Z KURCZAKA z cukinią

Szaszłyki z kurczaka z cukinią to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie na grilla. Czosnek podkreśla delikatny smak mięsa i cukinii 😊

MIELONE z grilla

Mielone z grilla to nic innego, jak mięso przygotowane jak na sznycle, tyle że podane w efektownej formie, czyniącej tą potrawa niezwykłą 🥇

Grillowana SZYNKA z sosem sojowym

Szynka z grilla w sosie sojowym to świetna alternatywa dla karkówki – zero tłuszczowych przerostów w mięsie, zero tłuszczu dodanego 💪

Kanapka z szynką i serem to już tradycja. Może jednak masz ochotę na coś innego na lunch? Czy w pracy, czy w szkole – da się zjeść drugie śniadanie z klasą!

SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA

Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach  w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓

SAŁATKA ROSYJSKA vel OLIVIER

Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.

AUSZPIK – czyli galaretka z nóżek

Mięsne galaretki to hit spotkań towarzyskich, zarówno domówek, jak i większego formatu imprez. Galaretka z nóżek pojawia się też na wielkanocnym stole.

SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI

Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.

FRITTATA z brokułem i szpinakiem

Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.

SAŁATKA Z CUKINII, bobu i awokado

Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯

PANCAKES

Pancakes – puszyste, pyszne placki, z ulubionymi dodatkami, dobre na każdą okazję i o każdej porze dnia 😊 Ktoś odmówi tym słodziakom ❓❓

PASTA Z MAKRELI

Pasta z makreli to pyszny dodatek do kanapek, choć według mnie można ją wcinać solo jako wartościową „sałatkę”. U mnie w komplecie z plackami – na obiad 🎯

BANANOWE MUFFINY

Bananowe muffiny to klasyka rodzaju. Smak bananów jest ledwo wyczuwalny, za to babeczki są mięciutkie i delikatne – po prostu idealne 🎯

PASZTET z wątróbki z kurczakiem i czosnkiem

Pasztet z wątróbki, dzięki delikatności jabłka i wyraźnej nucie tymianku, smakuje wybornie, i będziesz robić go częściej niż tylko na wielkanocny stół 😊

Coś bym zjadł! Mamy coś do przegryzienia? Mały głód potrafi dotkliwie dać się we znaki i lepiej, żeby nie zdążył transformować w duży 😊 Mam na to rady!

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI

Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką

Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!

PASTA ŚLEDZIOWA

Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!

KISIEL Z JABŁKIEM I ANANASEM

Kisiel ze świeżymi owocami to mały kompromis pomiędzy łakociami, a czymś zdrowym – bo czasem przychodzi ochota na coś więcej, niż schrupanie jabłka.

SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI

Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.

FRITTATA z fetą i pomidorami

Fritatę można podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego fritata z fetą i pomidorami.

KOPERKOWY BÓB

Bób gotowany, przyprawiony pro prostu solą, pieprzem i świeżym koperkiem, smakuje sam w sobie, ale stanowi też świetny dodatek do dania głównego 😊

SAŁATKA Z CUKINII, bobu i awokado

Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯

PASTA Z MAKRELI

Pasta z makreli to pyszny dodatek do kanapek, choć według mnie można ją wcinać solo jako wartościową „sałatkę”. U mnie w komplecie z plackami – na obiad 🎯

BANANOWE MUFFINY

Bananowe muffiny to klasyka rodzaju. Smak bananów jest ledwo wyczuwalny, za to babeczki są mięciutkie i delikatne – po prostu idealne 🎯

Co tu dzisiaj zrobić na obiad??? Jak często mamy ten dylemat! A potem na stół wjeżdża pomidorowa i kotlet schabowy… Chcesz to zmienić, i to bez wysiłku?

KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?

Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!

RAMEN – rosół czy makaron?

Może ugotujemy ramen? Właściwie – dlaczego nie? Nie wszystko da się kupić w małym sklepie, ale w gotowaniu chodzi o ideę, a nie wierność przepisowi 😊

PASZTECIKI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM – czy to wyzwanie?

Krucho-drożdżowe paszteciki to super sposób na wykorzystanie resztek mięsa, ale możesz też użyć świeżego, smażąc mięso mielone, w dodatku z dowolnymi dodatkami 😊 W każdej wersji są pyszne, a część ciasta możesz wykorzystać na rogaliki z dżemem na deser ❗

ZAPIEKANKA Z WARZYW z czarnuszką

Zapiekanka – warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu 😊 Z dodatkiem czarnuszki – musisz spróbować ❗

SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA

Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach  w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓

SAŁATKA ROSYJSKA vel OLIVIER

Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.

ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY – wersja wegetariańska

Śląski szałot śledziowy to nic innego jak sałatka ziemniaczana z ogórkami i jajkami na twardo, tyle że z dodatkiem śledzia, a zamiast majonezu dajemy olej.

KASZOTTO Z GRZYBAMI

Kaszotto to risotto w którym zamiast ryżu użyjemy kaszy. Każdy przepis na risotto można tak zmienić i uzyskać nowy, niespodziewanie bogaty smak ❗

SOS SŁODKO-KWAŚNY

Sos słodko-kwaśny to dodatek najlepszy do podsmażonej piersi kurczaka i ryżu. Można też podać go z indykiem, a nawet z podsmażoną wieprzowiną.

MINESTRONE (ZUPA) – baza

„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.

HERBATA IMBIROWO-CYTRUSOWA

Imbirowa herbata z dodatkiem cytrusów, a czasem goździków, to super zimowy five o’clock 😊 Osłodzona miodem zasmakuje nawet dzieciom❗

Słodycze wychodzą z mody, co wcale nie znaczy, że trzeba rezygnować z posiłków na słodko czy deserów ❣ Sprawdź, jak osłodzić sobie życie z moimi przepisami!

KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?

Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!

ROGALIKI KRUCHO – DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

Z połowy porcji otrzymasz ok. 30-35 małych rogalików. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ich dwa razy tyle, ale ostrzegam – znikają od razu, nie ma szans na to, że „część będzie do herbatki na jutro” 😊

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI

Każda udana baba drożdżowa, upieczona na Wielkanoc, wróży szczęście i powodzenie przez cały rok – niech się więc dzieje 😊

BABECZKI PIASKOWE (UCIERANE)

Babka ucierana stanowi doskonały dodatek do filiżanki herbaty czy kawy, a więc jest super rozwiązaniem na popołudniowy 5’o’clock ❣

KISIEL Z JABŁKIEM I ANANASEM

Kisiel ze świeżymi owocami to mały kompromis pomiędzy łakociami, a czymś zdrowym – bo czasem przychodzi ochota na coś więcej, niż schrupanie jabłka.

OSZCZĘDNE TRUFLE

Na wykonanie takich słodyczy nie potrzeba wiele czasu ani specjalnych przygotowań czy zakupów. Wykorzystujemy to, co mamy w domu.

CIASTO Z ODZYSKU

Ciasto z odzysku jest jedną z form wykorzystania resztek ciast, szczególnie po świętach. I jest bardzo łatwe do przygotowania ❗

BAJADERKI

Wykorzystanie resztek ciast przez wykonanie z nich bajaderek jest banalnie proste 😊. Dzieci (i nie tylko ❗) je uwielbiają.

CHAŁWA Z PISTACJAMI OLI

Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest sezam lub inne ziarna. Bardzo zdrowy i zawierający wiele witamin i minerałów. A do tego pyszny ❗

KOŁOCZ ŚLĄSKI

Kołocz śląski to słodki wypiek drożdżowy, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych. Z makiem, serem czy nadzieniem jabłkowym – zawsze przepyszny ❗

Gotowanie to sztuka? Z dobrym przepisem to dużo prostsze niż myślisz! Zapraszam Cię do kulinarnej przygody – gwarantuję przystępnie napisane przepisy!

KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?

Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI

Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką

Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!

PASTA ŚLEDZIOWA

Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!

FRITTATA z fetą i pomidorami

Fritatę można podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego fritata z fetą i pomidorami.

CHLEB Z GARNKA

Ciasto na chleb możemy przygotować wieczorem, wstawiając na noc do lodówki. Rano już po 2 godzinach można delektować się świeżutkim chlebem ❗

WĄTRÓBKA drobiowa z cebulką

Wątróbkę z cebulką albo się kocha, albo nienawidzi. Jestem pewna, że w przypadku tej drugiej opcji po prostu nigdy nie została ona odpowiednio przyrządzona❗ Delikatne, soczyste kąski to nic trudnego 😎

PANCAKES

Pancakes – puszyste, pyszne placki, z ulubionymi dodatkami, dobre na każdą okazję i o każdej porze dnia 😊 Ktoś odmówi tym słodziakom ❓❓

PASTA Z MAKRELI

Pasta z makreli to pyszny dodatek do kanapek, choć według mnie można ją wcinać solo jako wartościową „sałatkę”. U mnie w komplecie z plackami – na obiad 🎯

PASZTET z wątróbki z kurczakiem i czosnkiem

Pasztet z wątróbki, dzięki delikatności jabłka i wyraźnej nucie tymianku, smakuje wybornie, i będziesz robić go częściej niż tylko na wielkanocny stół 😊

Kocham jedzenie i kocham gotować, ale życie jest za krótkie, żeby zbyt długo stać w kuchni 😉 Jeśli się ze mną zgadzasz – wpadaj NA SZYBKO ❣

KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?

Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!

KISIEL Z JABŁKIEM I ANANASEM

Kisiel ze świeżymi owocami to mały kompromis pomiędzy łakociami, a czymś zdrowym – bo czasem przychodzi ochota na coś więcej, niż schrupanie jabłka.

MINESTRONE (ZUPA) – baza

„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.

KREM Z DYNI

Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.

ZUPA KREM Z DYNIĄ

Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.

KOTLECIKI Z KASZY z jajkami

Kotleciki z kaszy to smaczna odmiana nie-mięsnego obiadu, która mięso doskonale udaje. Domownicy zawsze dają się oszukać 😁

SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI

Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.

LECZO z cukinią

Leczo to popularne danie jednogarnkowe. Kolorowe, pyszne, zdrowe. I na dodatek bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu.

FRITTATA z brokułem i szpinakiem

Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.

FRITTATA z fetą i pomidorami

Fritatę można podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego fritata z fetą i pomidorami.

Przepisy świąteczne nie muszą być nudne 😁 Standardowa sałatka i sztuka gotowania jajek przydadzą się zawsze, ale może przyda się przepis na wypasione mięso, interesujący pasztet bez pieczenia czy szybki mazurek ❗❓

SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA

Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach  w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓

SAŁATKA ROSYJSKA vel OLIVIER

Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.

SAŁATKA JARZYNOWA

Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków.

DOMOWY MAJONEZ

Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI

Każda udana baba drożdżowa, upieczona na Wielkanoc, wróży szczęście i powodzenie przez cały rok – niech się więc dzieje 😊

BABECZKI PIASKOWE (UCIERANE)

Babka ucierana stanowi doskonały dodatek do filiżanki herbaty czy kawy, a więc jest super rozwiązaniem na popołudniowy 5’o’clock ❣

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI

Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀

ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY – wersja wegetariańska

Śląski szałot śledziowy to nic innego jak sałatka ziemniaczana z ogórkami i jajkami na twardo, tyle że z dodatkiem śledzia, a zamiast majonezu dajemy olej.

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką

Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!

PASTA ŚLEDZIOWA

Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!

Sałatki mają tyle samo fanów, co przeciwników. Do których należysz? Jeśli do tych drugich – może nie trafiłeś na właściwy przepis? Zajrzyj do Na zielono!

ZAPIEKANKA Z WARZYW z czarnuszką

Zapiekanka – warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu 😊 Z dodatkiem czarnuszki – musisz spróbować ❗

SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA

Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach  w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓

MINESTRONE (ZUPA) – baza

„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.

KREM Z DYNI

Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.

ZUPA KREM Z DYNIĄ

Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.

FRITTATA z brokułem i szpinakiem

Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.

GULASZ WARZYWNY z cukinii i pieczarek z ciecierzycą

Gulasz warzywny jest daniem jednogarnkowym, jeśli ugotujemy syty dodatek razem z warzywami. Ziemniaki, makaron, warzywa strączkowe – nadają się wszystkie!

ENDYWIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI i ziarnami

Endywia z suszonymi pomidorami, z dodatkiem podprażonych ziaren, okraszona olejem z pomidorów, to oryginalna i nieziemsko smaczna kompozycja 😊 Musisz wypróbować ❗

KOPERKOWY BÓB

Bób gotowany, przyprawiony pro prostu solą, pieprzem i świeżym koperkiem, smakuje sam w sobie, ale stanowi też świetny dodatek do dania głównego 😊

SAŁATKA Z CUKINII, bobu i awokado

Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯

ZŁOTE MLEKO, czyli pasta z kurkumy w akcji

Pasta z kurkumy i przygotowywane z niej „złote mleko” to naturalny środek nie tylko na podniesienie odporności, ale na ogólną poprawę zdrowia naszego ciała 🥇

Gotowanie to sztuka? Z dobrym przepisem to dużo prostsze niż myślisz! Zapraszam Cię do kulinarnej przygody – gwarantuję przystępnie napisane przepisy!

ŻEBROCZKA z ziemniaków i kaszy

Żebroczka to tradycyjna potrawa z tartych ziemniaków, popularna szczególnie na Śląsku Cieszyńskim, gdzie często zastępowano chleb ziemniaczanymi plackami 😊

SCHAB PO BESKIDZKU w kapuście

Schab po beskidzku zapiekamy w kapuście kiszonej, podduszonej wcześniej w sosie, który wytworzy się podczas podsmażenia mięsa. Z dodatkiem papryki i śmietany – niebo w gębie 🥇

PARZYBRODA

Parzybroda to bardzo szybka i prosta zupa z kapusty i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i przyprawy, która robi niebo w gębie 😎

KOŁOCZ ŚLĄSKI

Kołocz śląski to słodki wypiek drożdżowy, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych. Z makiem, serem czy nadzieniem jabłkowym – zawsze przepyszny ❗

GROCHÓWKA po częstochowsku

Grochówka to zupa z kategorii: kocham lub nienawidzę. Z podsmażonymi ziemniakami, kiełbasą, pachnąca majerankiem i czosnkiem to strzał w dziesiątkę 🎯

KARMINADLE, czyli kotlety z mięsa mielonego

Karminadle to śląska nazwa kotletów z mięsa mielonego. Czym się różni od innych ❓ Z rodzinnego domu pamiętam je jako duże, owalne i płaskie kotlety. A Ty ❓

KAPUSTA ZAPRAŻONA mąką

Kapusta to uniwersalny dodatek do wielu dań głównych. Z ziemniakami może sama stać się daniem głównym 😊 Z dodatkiem kolendry – niebo w gębie ❗

GARNUSZEK GÓRNICZY

Garnuszek górniczy to mięso zapieczone na warstwie ziemniaków, przykryte fasolką szparagową i ogórkami kiszonymi, w pysznym, zawiesistym sosie. Niestety, wymaga nieco poświęcenia 😉

POLEŚNIKI, czyli nietypowe placki ziemniaczane

Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty. Tym razem wersja z dodatkiem kwaśnej śmietany i bryndzy – bardzo wytrawna i bardzo pyszna ❗

KUBUSZ vel KUBUŚ – na słodko

Kubuś to wyśmienita zapiekanka, która całkiem udanie udaje… ciasto! Jeśli chodzi za Tobą słodkie – zrób ją na obiad 😊 Z jabłkami i słodką śmietanką – niebo w gębie ❗

RAMEN – rosół czy makaron?

Może ugotujemy ramen? Właściwie – dlaczego nie? Nie wszystko da się kupić w małym sklepie, ale w gotowaniu chodzi o ideę, a nie wierność przepisowi 😊

MINESTRONE (ZUPA) – baza

„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.

KREM Z DYNI

Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.

ZUPA KREM Z DYNIĄ

Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.

KRUPNIK tradycyjny

Krupnik to jedna z tradycyjnych zup polskich. Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, zupa krupnik stanowi kompletne danie obiadowe – syte i smaczne ❗

ZUPA WĘGIERSKA Z RYBĄ

Ta wersja zupy ma delikatny, warzywny smak, i jest chętnie zjadana nawet przez tych, co za rybą – a tym bardziej zupą rybną – nie przepadają 😎

ZUPA JARZYNOWA z mięsem

Zupa jarzynowa to danie, które możemy wykonać o każdej porze roku. Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, zupa stanowi kompletne danie obiadowe ❗

ZUPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ

Zupa pomidorowa z papryką z tradycyjną zupą pomidorową ma tyle wspólnego, że dodajemy sporo przecieru, ale to podsmażana papryka gra pierwsze skrzypce ❗

PIKANTNA ZUPA JARZYNOWA Z CURRY

Zupa jarzynowa z curry z ostrą papryką – tego było mi trzeba w zimny, majowy dzień 😊 Kolor, zapach, smak – tego dnia zupa spełniła wszystkie moje oczekiwania ❗

PARZYBRODA

Parzybroda to bardzo szybka i prosta zupa z kapusty i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i przyprawy, która robi niebo w gębie 😎